Nyhamnsläge | Sverigedemokraterna i Höganäs

Nyhamnsläge

 

Möllan2Nyhamnsläge ligger vid kusten norr om Höganäs och är numera en del av tätorten Höganäs. Orten består mestadels av villabebyggelse men det finns också några mindre flerfamiljshus i centrum. En mindre småbåtshamn finns i byn och söder om denna finns en lång sandstrand med en väl tilltagen badbrygga. Norr om samhället finns en naturskyddad fälad. Från stranden är det utsikt över Öresund och Danmark.

Nyhamnsläge hette från början Nyhamn. Namnbytet till Nyhamnsläge skedde i och med järnvägens tillkomst år 1910. Postortsnamnet Nyhamn var redan upptaget, och två postorter fick inte ha samma namn i Sverige.

Ortens första hus byggdes år 1778 av skomakaren Jöns Öfverberg. I början av 1800-talet fanns endast tre hus. Sillfångsterna ökade då, och samhället byggdes ut. Piren ut i Öresund anlades 1820. Då fanns det 20 hus i byn. I samband med utvecklingen av fiske, fraktfart och framför allt skeppsbyggeri ökade samhällets omfattning från mitten av seklet och framåt.

Enligt den demografisk framtidsförskrivningen brottas Nyhamnsläge av en vikande befolkningsutveckling vilket man redan märker av på Nyhemsskolan där elevantalet sjunker.

För att trygga en jämn och stabil elevutveckling på Nyhemsskolan föreslår därför vi Sverige Demokrater i Höganäs att man gör om upptagningsområdena för grundskolorna i  kommunen. Man bör också planera för ett nytt bostadsområde öster om Nyhamnsskolan på båda sidor av vägen med både villor och hyresbostäder.

Tillsammans med Trafikverket bör man finansiera en cykelväg till Brunnby och verka för en ökad trafiksäkerhet på väg 111.

För mera information gå in på: www.nyhamnslage.nu/